Episode 5: Over de drempel

In deze episode is het zover. De heldin stapt met de aanmoediging en hulpmiddelen die ze van haar mentor heeft gekregen over de drempel vanuit haar vetrouwde wereld. Ze trekt de stoute (rode) schoenen aan en gaat op pad. Er is geen weg meer terug.

Een nieuwe wereld tegemoet

jane_eyreNLIn Alice in Wonderland, duikelt Alice in het konijnenhol terwijl ze het witte konijn volgt. Deze drempel passage leidt haar naar een nieuwe wereld. In verhalen wordt het drempelmoment vaak aangeduid met een letterlijk fysiek verlaten van de bekende wereld, bijvoorbeeld een verhuizing of een lange reis. Soms is dit vertrek gedwongen en heeft de heldin geen enkele inspraak, omdat ze nog jong en afhankelijk is, zoals in het geval van Jane Eyre. (Wat houd ik van dat boek!) Het jonge meisje valt uit de gratie van haar tante en wordt ‘verbannen’ naar een meisjes internaat onder leiding van de tirannieke Mr. Brocklehurst.

“Don’t let them get you down. Be cheeky. And wild. And wonderful.” – Astrid Lindgren

pippilangkous

Om uiteindelijk de stap uit het torentje te wagen heeft de heldin lef nodig. En als er een heldin is die lef heeft, dan is het wel: Pippi Langkous! Zij is voor niets en niemand bang, “ik richt de wereld in, wiedewiede naar mijn eigen zin..”

Drempelmomenten in je eigen leven

Ook in je eigen leven moet je regelmatig over drempels heenstappen. Sommige drempels passeer je vanzelf, of je dat nu wilt of niet, zoals je eerste menstruatie, je veranderde lichaam als meisje of later in je leven als je in de overgang komt. Andere drempels kies je zelf. Een drempelmoment is een springmoment en tegelijkertijd een proeve van bekwaamheid. Je moet toegang krijgen tot een nieuwe fase. Hierbij kun je denken aan examens of bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Het zijn die momenten in je leven dat je aan anderen moet laten zien wat je kunt. Als je drempel eenmaal over bent mag je verder, sterker nog, je kunt niet meer terug!

Lezen hoe en wanneer anderen in hun leven over drempels heenstapten? Je leest de waargebeurde, vaak herkenbare, verhalen van heldinnen van vlees en bloed in mijn boek In de voetsporen van de heldin.