Episode 1: de proloog

DE proloog: PRINSES IN HAAR TORENTJE

Er was eens…
In de proloog, de eerste episode, leren we de heldin kennen in haar gewone dagelijkse leventje. Haar leven is saai en begrensd. We zien haar in de weer met potten en pannen, met het boenen van vloeren en soppen van ramen of in moderne verhalen, in een baan die haar geen voldoening schenkt of een relatie die haar ontwikkeling beperkt. Ze kan zijn als een prinses in een gouden kooi, die alles heeft wat haar hartje begeert maar geen echte persoonlijke vrijheid kent. In ieder geval is er sprake van een gemis in het leven van de heldin. Er hangt iets in de lucht, dat kan een naderend onheil zijn maar ook een nog stil verlangen.

MADAME BOVARY

madamebovary1In 1857 schreef Gustave Flaubert zijn meesterwerk Madame Bovary, gebaseerd op een ware gebeurtenis. De levenslustige, mooie heldin Emma is getrouwd met Charles Bovary, een goedhartige, eenvoudige plattelandsarts. Ze verveelt zich te pletter. Zodanig zelfs dat ze depressief wordt en haar toevlucht zoekt in allerlei materiële zaken – ze koopt de mooiste en duurste kleding en richt haar huis in als een paleis – en ze stort zich in heilloze escapades met voorbijkomende ‘prinsen’. Het onderstaande fragment geeft een prachtige weergave van het gevoel van verlangen, van smachten, dat we in meer of mindere mate allemaal wel herkennen. Wie heeft zich nog nooit zoals Emma gevoeld?

Beluister een kort fragment uit Madame Bovary

de broedkamer voor nieuwe IDEEËN

De situatie waarin de heldin zich helemaal aan het begin van het verhaal bevindt, is dus altijd op een bepaalde manier incompleet en deze situatie kan alleen veranderen als de heldin zelf in actie komt. De prins op het witte paard is vast een knappe vent, maar als de heldin zich wil ontwikkelen zal ze zelf de leidsels in handen moeten nemen in plaats van achterop het paard te gaan zitten, anders komt ze in zijn verhaal terecht in plaats van haar eigen verhaal te leven. De proloog is een periode van het uitkijken naar iets, van een ‘zwangerschap’, er gaat iets nieuws geboren worden, maar het is de heldin nog niet duidelijk wat, wanneer en hoe.

INZICHTVRAGEN OM JE EIGEN VERHAAL OP HET SPOOR TE KOMEN

 

Ook in onze gewone levens zijn er periodes als de proloog van een verhaal. Dit zijn fases in je leven waarin er sprake is van een sleur en van een gevoel van onrust. Het leven gaat z’n gangetje, maar echt inspirerend is het allemaal niet. De boel mag wel wat worden opgeschud. Het is tijd voor iets nieuws….maar wat? Er broeit iets.

inzichten torentje

hoe herken je de proloogfase in je eigen leven?

  • Hoe gedraag jij je als je in je torentje zit? Ren jij je rot om een heleboel ballen tegelijk in de lucht te houden? Ben je juist gemakzuchtig geworden doordat je steeds hetzelfde doet?
  • Hoe voel je je in je torentje? Voelt het fijn en vertrouwd voor je, als het bekende warme bad? Of voel je je gevangen in een gouden kooitje en komen de muren op je af?
  • Benoem situaties of gebeurtenissen in je leven waarbij je het gevoel had dat je vastzat, niet vooruitkwam.
  • In welke periodes in je leven heb je moeten broeden op iets?

voetstappen1kopie