Introductie

INTRODUCTIE

Het verhaal van de heldin begint lang geleden….

Ik was zeven jaar. Thuis hadden we nog geen kleurentelevisie, maar op school was er een filmkelder. Een donkere pijpenla met in rijen opgestelde lage, houten stoeltjes. Het rook er raar. Alleen door de smalle bovenramen kon wat licht en lucht naar binnenkruipen. We gingen niet vaak naar de filmkelder en in die zeldzame gevallen kregen we meestal saaie dia’s te zien van stilstaande dieren, bloemen en planten. Maar die ene keer niet. Die keer keken we naar een film over een meisje dat Dorothy heette en haar hondje Toto, en over een enge heks met gestreepte kousen en rode schoenen. Het was een magisch avontuur en ik was betoverd..

Inmiddels ben ik ouder en wijzer, maar de betovering door verhalen is er nog steeds. Ik heb vele helden en heldinnen gevolgd tijdens hun avonturen en laat me graag inspireren door hun belevenissen in het parallelle universum van verhalen, een wereld hier ver vandaan maar ook altijd heel dichtbij. Als je let op de broodkruimels in verhalen kom je iets op het spoor en als je het verhaal nog eens leest, en nog eens, ontdek je: dit gaat over mij!

DE WEG NAAR HUIS VINDEN

Ieder mens heeft een levensverhaal en in mijn werk als personal storyteller valt het me telkens weer op hoe fijn mensen het vinden om hun verhaal te ontdekken en te delen met anderen. Je eigen verhaal kennen is belangrijk, want als je je verleden begrijpt en weet waar je keuzes je tot nu toe gebracht hebben, ben je gemakkelijker in staat om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en , als je dat wilt, andere wegen in te slaan. Dit besef van nieuwe mogelijkheden, de geboorte van een nieuwe werkelijkheid, dat is wat ervoor zorgt dat we als mensen altijd het verlangen voelen. Het verlangen naar dat land voorbij de horizon, waar je ziel woont en waar je thuiskomt.

WAT VERDEELd WAS, WORDT WEER HEEL

Als je je leven niet langer ziet als een losse verzameling van toevallige gebeurtenissen, maar hierin de rode draad gewaar wordt, dan beschik je over een soort lifeline die je kunt vasthouden als je, stap voor stap en dag voor dag, op weg gaat naar je toekomst. Door je verhaal te delen, verbind je je met anderen. De rode draad van jouw leven wordt verweven met de draden van anderen. Je herkent jezelf in de ander, en de ander herkent zich in jou. Wat verdeeld was, wordt zo weer heel.

SCHATKIST VOL VERHALEN

Tijdens mijn onderzoek op het gebied van storytelling, stuitte ik op het narratieve model ‘de reis van de held’, ¬†zoals deze is beschreven door Mieke Bouma in haar boeken Storytelling in 12 stappen en De held in je eigen verhaal. Het is een methode die je helpt om verhalen beter te doorgronden en ze te benutten als spiegel voor je persoonlijke levensreis.
Eenmaal bekend met de reis van de held was ik razend benieuwd naar de reis van de heldin, want iets in mij zei dat een verhaal er vanuit vrouwelijk perspectief bekeken, weleens anders zou kunnen uitzien. Als verhalenveelvraat ging ik op zoek naar meer en tot mijn vreugde ontdekte ik een kist vol verhalen over Assepoesters uit Oost en West, over de zussen Inanna en Ereshkigal, over de Noorse walkure Brunhilde,  over Psyche die zo mooi was dat zelfs Venus jaloers op haar werd, over de afschrikwekkende Kali en vele, vele andere heldinnen en hun queestes. Verhalen over onschuld, verraad en dood, overleegheid en heelheid, maar bovenal verhalen over levenskracht. Ik had mijn schat gevonden!

EEN RONDLEIDING DOOR VERHALENLAND

Om deze verhalenschat te kunnen delen met anderen heb ik een model gemaakt voor het verhaal van de heldin, een rondleiding door haar verhalenland. Het is een variant op het model van de reis van de held. Een ander perspectief. In plaats van altijd door de bril van de held te kijken, is er een nieuwe bril beschikbaar. Door deze heldinnenbril ziet een verhaal, ook je eigen verhaal, er anders uit. Het is een perspectief dat voor de meeste vrouwen heel herkenbaar is en ook gemakkelijker om zich mee te identificeren.