Snoeien voor persoonlijke groei

rooshet belang van snoeien voor Persoonlijke groei en bloei.

Voorjaar! Hoewel mijn tuin er nu nog armetierig uitziet, weet ik dat hij druk bezig is met het transformeren in een klein paradijsje. Maar daarvoor moet nog wel wat gebeuren, zoals het snoeien van mijn rozenstruik. Wie tuiniert weet het; snoeien is belangrijk. Je boom of struik groeit beter als je ruimte en licht creëert, nieuwe takken en bloemen krijgen een kans, je houdt de boom of struik beter in balans waardoor takken en wortels de last beter kunnen dragen. Hoe sterker de snoei, hoe sterker de groei! Vaarwel dode takken en uitgebloeide bloemen! Snoeien geeft energie.

toelaten van licht en ruimte voor persoonlijke Groei

Om je te kunnen ontwikkelen moet je ook jezelf snoeien. Welk ‘oud hout’ draag jij met je mee? Welke bloemen zijn allang verdord en welke nieuwe twijgjes en knoppen mogen juist extra gestimuleerd worden? Nergens is de cyclus van afsterving en wedergeboorte zo duidelijk waarneembaar als in de natuur. Soms moet je die wedergeboorte een handje helpen door het oude afgestorvene los te laten of zelfs actief weg te knippen.

In verhalen vormt dit loslaten of doorknippen het moment suprême, hierdoor kan de transformatie plaatsvinden. Het is de episode die de heldin moet beleven om te ontsnappen aan alles wat haar klein houdt en om als herboren, wijzere vrouw thuis te komen. Ze moet knopen doorhakken en verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen leven.

Na het verblijf bij vrouw Holle keert het meisje terug, behangen met goud. “Kukeleku, kukeleku, hier is ons gouden meisje nu.”

inzichtvragen:

  • Doe je ogen dicht en bedenk welke oude, verdorde delen je met je meedraagt, die te veel licht en ruimte innemen.
  • Wat is er nu nodig om jezelf in al je pracht te laten bloeien en stralen? Wat mag je achterlaten of moet je actief wegknippen?

Wil je kracht en inspiratie putten uit verhalen?

boekcoverschuingrootIn mijn boek neem ik je mee op reis door verhalenland en ontdek je in 12 episodes de oerpatronen die schuilen in verhalen, fictief én waargebeurd en die je kunnen helpen op je eigen levenspad. Wil je actief aan de slag met de verhalen uit je eigen leven, vraag dan ook het bijbehorende werkboek aan.
BESTELLEN