Houd je schaduw voor je, dan kan ze je niet van achteren besluipen

Dansen met je schaduw

Dansen met je schaduw

In een gesprek met Oprah over schaamtegevoelens zegt onderzoeker en auteur Brené Brown dat je je schaduw voor je moet houden, zodat ze je niet van achteren kan aanvallen. Dit is een uitspraak waar ik me helemaal in kan vinden.
We hebben allemaal gevoelens van schaamte, bewust of onbewust. Schaamte over wie we zijn, over onze zelfverklaarde mislukkingen, over hoe we tekort zijn geschoten, etc, etc.

De schaamte heeft ook een stem, de stem van je schaduwzus die het niet kan laten om je te wijzen op je tekortkomingen én op die van anderen. Ze vertelt je verhalen die eenzijdig en onwaar zijn, die voortkomen uit angst en frustratie. Verhalen waar je in gaat geloven en die doorsijpelen in je leven. Die je houding en gedrag inkleuren.

Als je je schaduwzus aankijkt, als je haar in het licht zet, haar niet aanvalt maar troost en geruststelt – zoals je iemand geruststelt van wie je houdt – dan zie je dat de schaamte niet kan overleven en herken je je schaduwzus in haar eigenlijke gedaante, je eigen angst en kwetsbaarheid.

Het is niet gemakkelijk om je steeds bewust te zijn van je schaduw, om haar aandacht te geven en empathie te tonen. Het helpt om haar te visualiseren en je antwoorden op de onderstaande vragen op te schrijven:.

  • Hoe ziet ze eruit?
  • Wat vind ze belangrijk?
  • Waar is ze eigenlijk bang voor?
  • Wanneer laat ze van zich horen?

Door je schaduwzus te omarmen, geef je een hele andere betekenis aan je levensverhaal. Woorden van liefde en compassie die doorsijpelen in je denken, doen en laten. In plaats van te strijden, leer je zo te dansen met je schaduw.

boekcover schuinWil jij ook liever dansen dan vechten? In mijn boek In de voetsporen van de heldin vind je inspiratie en inzichtoefeningen om met verve de hoofdrol te vertolken in je eigen levensverhaal :-)

BESTELLEN