Je bent een godin. Ja, jij ook!

Met de introductie van #metoo is er een vloedgolf doorgebroken die al lange tijd tegen de scheuren in de dam aan het beuken was. Het is het einde van de gedoogpolitiek. Vrouwen en mannen komen in opstand en weigeren om nog langer weg te kijken van mannelijk huftergedrag richting vrouwen. Of zoals Oprah het mooi verwoordde: Time’s Up!

Het is belangrijk dat er een stip op de horizon is gezet, dat we er naar streven dat nooit meer iemand me too hoeft te zeggen. Juist nu de politieke en economische macht in handen is van haantjes die denken dat ze God zijn en alles kunnen en mogen doen wat ze wensen, inclusief de verkrachting van onze prachtige moeder aarde, om nog meer macht en rijkdom naar zich toe te trekken. Oorlog is een mannending – waar vrouwen het meest onder lijden. Hun mannen en de kinderen die uit hun lichamen geboren en met liefde grootgebracht zijn, worden gewond, verkracht of gedood.

Godin Demeter zet oppergod Zeus voor het blok

In de Griekse mythe over de godinnen Demeter (de moeder) en Persephone (de dochter) wordt Persephone door Hades, de god van de onderwereld, ontvoerd zonder dat Demeter daarover iets hoort. Zij is radeloos als haar dochter opeens spoorloos is verdwenen en zwerft de hele wereld over om haar te vinden, vermomd als gewone sterveling. Niemand zegt iets of helpt haar. De ontvoering wordt compleet genegeerd door de andere goden. Wat kan ze doen?….Niets….en dat is precies wat ze doet! Demeter is de godin van het graan, zonder haar kracht kan er niets groeien op aarde en sterven de mensen. Als de nood hoog begint te worden stuurt oppergod Zeus verschillende goden naar Demeter om haar te bewegen om aan het werk te gaan. Maar ze weigert, ze zet de macho-god Zeus voor het blok; als haar dochter niet terugkomt zal er nooit meer graan groeien op de aarde, zullen de mensen sterven en zal er niemand zijn om de goden te aanbidden. Een nachtmerrie voor Zeus die uiteindelijk Hades opdraagt om Persephone naar haar moeder te laten terugkeren. Het verhaal eindigt ermee dat Persephone de helft van het jaar bij haar moeder is en de andere helft bij Hades, waar ze regeert als godin van de onderwereld. De balans is hersteld.

Er moet ook weer balans komen in onze wereld en dat begint met het beschermen, respecteren en liefhebben van vrouwen en het vrouwelijke in onze wereld.

Vrouwen zijn de ware godinnen die kunnen bloeden zonder te sterven, kunnen helen en delen. Maar in plaats van als godinnen zijn vrouwen nu al eeuwenlang behandeld als Assepoester en hebben zich zo laten behandelen. Vrouwen hebben van jongs af aan geleerd om zich aan te passen aan de wensen van de maatschappij waarin mannen de dienst uitmaken. Eerst mochten ze niets en nu moeten ze van alles, zonder dat ze de regels van het spel bepalen. Maar time’s up! Het wordt tijd dat vrouwen zich weer gedragen als de godinnen die ze zijn. Dat ze opstaan tegen Zeus, eisen wat ze nodig hebben en weigeren te accepteren wat henzelf schaadt.

Ben je een vrouw, dan verdien je het om gesteund en gekoesterd te worden, zonder dat je in ruil daarvoor dienstbaar moet zijn. Je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen, je bent al prachtig en uniek. Denk aan Demeter. Je bent een godin. Ja, jij ook!

Ben je een man, dan is het jouw voorrecht om de vrouwen in je leven (je geliefde, je moeder, je dochter, je zus etc) te koesteren en op iedere manier die in je vermogen ligt, te steunen en verder te helpen. Waarschijnlijk ben je een groot deel van je leven gevoed, gekleed en verzorgd door vrouwen. Wees goed voor de vrouwen in je leven en je zult zien wat een intens geluk en rijkdom dat je oplevert.