Above all, be the heroine of your own life, not the victim – Nora Ephron

nora ephronMet deze uitspraak sloeg Nora Ephron (auteur, journalist, scenarioschrijfster, regisseur en producent!) de spijker op zijn kop. De heldin zijn van je eigen leven, wie wil dat nou niet?
Ik probeer het iedere dag, maar…het valt nog niet mee. Als heldin moet ik dagelijks het hoofd bieden aan gepieker, zelf ondermijnende gedachten (de heks in mijn hoofd) en slachtoffergedrag.

Ik probeer met humor en relativeringsvermogen een pad te banen door het leven en als het even meezit ook nog te genieten van de schoonheid van het landschap dat zich ergens, altijd onverwacht, telkens weer toont.

Een van de beste manieren om de heldin van je eigen levensverhaal te zijn, heb ik gemerkt, is om je in te zetten voor anderen. Naast de hoofdrol in je eigen leven, heb je immers ook een bijrol te vervullen in het leven van anderen. Als je je focus verlegt van je eigen worsteling en bekijkt hoe je anderen kunt verder helpen op hun pad, geeft dit je meer kracht en moed dan je alleen voor jezelf kunt opbrengen.

Heldinnen in verhalen gaan zelden op pad voor hun eigen eer en glorie, zij trekken de stoute schoenen pas aan als zij zelf of hun familie gevaar lopen.  Een voorbeeld is een verhaal van Mulan, die om haar vader te beschermen zelf dienst neemt in het leger (vermomd als man).
En zou Grietje de heks in de oven hebben geduwd, als haar broertje Hans geen gevaar had gelopen? Opkomen voor anderen is gemakkelijker, dan opkomen voor jezelf.

boek Thrive Arianna HuffingtonIn haar inspirerende boek Thrive benoemt auteur Arianna Huffington, compassie – het geven om en aan anderen – als een van de vier pijlers om succes in je leven te definiëren (waar we dat gewend zijn te meten in status en inkomen). Het aloude ‘goed doet, goed ontmoet’ is weer afgestoft, maar er zit wel een addertje onder het gras. Compassie is niet hetzelfde als je gedragen als deurmatje!  Je focus verschuiven van jezelf naar anderen helpt je als je in een periode van zelfmedelijden zit te navelstaren, maar je verleent jezelf en de wereld geen dienst als compassie met anderen ten koste gaat van je zelf compassie.  Aandacht en liefde voor jezelf maken je krachtiger en als krachtige vrouw heb je meer te geven. Je kunt niet de mentor in het verhaal van iemand anders zijn, als je niet de heldin in je eigen verhaal bent.  En zo is het cirkeltje weer rond.