Prince Pleaser of Leading Lady van je eigen leven

The-HolidayIn de film the Holiday spelen Kate Winslet en Cameron Diaz twee compleet van elkaar verschillende vrouwen, respectievelijk Iris en Amanda. Iris is een jonge Engelse vrouw, een getalenteerde, zij het niet dikbetaalde, redacteur en Amanda is een succesvolle en steenrijke producer van filmtrailers. Nadat ze allebei teleurgesteld zijn in de liefde, ruilen ze van huis en komen in een compleet nieuwe wereld terecht. Iris in de glitz & glam wereld van Hollywood en Amanda in een kleine cottage op het Engelse platteland. Het is vooral de verhaallijn van Iris die ik interessant vindt. Zij is min of meer op de vlucht geslagen vanwege een onbeantwoorde liefde voor een man die haar aan het lijntje houdt, en die zich blijkt te hebben verloofd met een andere vrouw.

Eenmaal in Hollywood ontmoet Iris haar buurman Arthur Abbot, een gepensioneerde scriptschrijver met, zo ontdekt Iris gaandeweg, tal van kaskrakers op zijn naam. Arthur en Iris worden vrienden. Zij helpt hem om in shape te komen voor het grote gala dat ter ere van hem wordt gehouden (hij wil daar zonder looprek het podium kunnen betreden) en hij helpt haar om zich thuis te voelen en te bouwen aan haar zelfvertrouwen. Onderstaande wijze woorden van Arthur (een mooie rol van Eli Wallach) wil ik je niet onthouden.

Arthur: “I’m wondering why a beautiful girl like you, will go to a stranger’s house for her Christmas vacation and on top of that spend her saturday evening with an old man like me.

Iris: I just wanted to get away from all the people I see every day…..well not all the people…one person. (huilend)I wanted to get away from one guy. An ex boyfriend who just got engaged and forgot to tell me.

Arthur: So he’s a schmug

Iris: As a matter of fact, he’s a huge schmug. How did you know?

Arthur: He let you go, this is not a hard one to figure out. Iris, in the movies we have leading ladies and we have best friends. You are a leading lady, but for some reason you are behaving as a best friend.

Iris: You’re supposed to be the leading lady of your own life, for god sake! Arthur, I’ve been to a therapist for 3 years and she has never explained things to me so well. That was brilliant, brutal but brilliant. Thank you!

Ik vind het een prachtige en grappige dialoog. Uiteindelijk zien we niet geheel verrassend – het is een Hollywood feel good film dus happy ending gegarandeerd – hoe Iris de regie over haar eigen leven neemt en weigert om nog langer een bijrol te spelen in het leven van de bedrieglijke prins.

We spelen in ons leven altijd een bijrol in het leven van anderen, gelukkig maar want iets voor iemand anders betekenen is voor ieder mens enorm belangrijk. Het wordt alleen een probleem als je in een bijrol wordt gedrukt (of jezelf deze rol aanmeet) die ten koste gaat van je eigen hoofdrol. Als je een prince pleaser wordt in het verhaal van iemand anders, in plaats van de leading lady van je eigen leven.  

De prins in deze film is een fout vriendje, maar in je eigen leven kan je je ook door anderen in een bijrol laten duwen zoals je collega’s, leidinggevende, je ouders, je kinderen, vriendinnen, maatschappelijke conventies en/of door je eigen pleasegedrag.

The holiday is een prettig toegankelijke film, die laat zien hoe een vrouw transformeert van jammerende Jenny naar gelukkige, zelfstandige vrouw, die (hoe kan het ook anders) opnieuw de liefde vindt.

Kom je eigen verhaal op het spoor

  • Herinner je je momenten waarop je je gedroeg als ‘prince pleaser’ in plaats van ‘leading lady’?
  • Ben jij wel eens een mentor iemand tegengekomen die je verder hielp door je ‘brutal but brilliant’ een spiegel voor te houden? Wanneer ben jij wel eens een mentor voor iemand anders geweest? 

Meer ontdekken? Download het gratis werkboek