Wat je kunt doen als de prins op zich laat wachten.

Een prachtige jonge vrouw zingt en danst tussen de bomen. Ze zingt over haar geliefde die ze nog nooit heeft ontmoet, alleen in haar dromen. Vanachter de bosjes wordt ze begluurd…

Nee dit is niet het begin van een enge crimestory, maar een scene die in mijn geheugen staat gegrift sinds ik deze film voor het eerst zag: Doornroosje van Disney. Ohhhhh, wat romantisch vond ik deze scene, waarin de prins uiteindelijk uit de bosjes tevoorschijn komt en hij en Doornroosje samen verder dansen en zingen, in een paradijselijk decor.

Prinsen spelen een belangrijke rol in prinsessenverhalen. Zonder de prins wordt Doornroosje (en Sneeuwwitje) niet wakker gekust, blijft Rapunzel in haar torentje en slaapt Assepoester nog steeds in de keuken. Welke waarde moet ik als  geëmancipeerde vrouw nog hechten aan sprookjes? Betekent dit dat iedere vrouw een man nodig heeft om haar te bevrijden? Nou heb ik niets tegen mannen en kussen, maar ik ga toch graag uit van de zelfredzaamheid van vrouwen.

Gelukkig betekent dat niet dat ik als feministe afscheid moet nemen van allerlei mooie romantische verhalen. De prins in sprookjes staat niet per definitie voor ‘een man’ maar heeft een diepere symbolische betekenis. De prins vertegenwoordigt de buitenwereld, waarin de heldin haar plek en rol moet zien te vinden. Een goed ontwikkelde ‘prins’ in jezelf betekent dat je een drive hebt om iets tot stand te brengen in de wereld om je heen. (Het hoeft niet meteen iets groots en meeslepends te zijn) Soms sluimert dat verlangen nog, maar wat houd je tegen om het zelf wakker te kussen?

Schrijf op: Deze 20 dingen wil ik (ooit, een keer) doen:………………………………….
(over de uitvoerbaarheid van deze verlangens hoef je je nog niet druk te maken dus THINK BIG!)


gratis heldinnen werkboek

Zin in meer soul searching :-) Vraag dan het gratis heldinnen werkboek en kom met behulp van inzichtvragen je eigen verhaal op het spoor.