Virginia Woolf

Anoniem was lange tijd een vrouw

“for most of history anonymous was a woman”

– Virginia Woolf, A Room of One’s Own.

Virginia Woolf is nu een van de meest bewonderde auteurs en een voorbeeld voor veel feministen, maar dat haar boeken er zijn gekomen is grotendeels te danken aan het feit dat zij zelf beschikte over een drukpers.  

In haar essay A Room of One’s Own, pleitte zij voor gelijke rechten voor vrouwen op onderwijs (i.t.t. haar broers mochten Virginia en haar zus niet naar Cambridge, maar moesten ze hun eigen opleiding bij elkaar scharrelen in de bibliotheek van hun vader), een eigen inkomen en een kamer voor zichzelf. Bovenstaande citaat is ook afkomstig uit dit essay. Lange tijd hebben vrouwen hun kunst en schrijven niet ondertekend.

Hoewel Woolf’s boeken pas 50 jaar na publicatie de aandacht en erkenning kregen die ze verdienden, stond in ieder geval haar eigen naam eronder. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Charlotte Brontë, die haar romans op de markt bracht onder de naam Currer Bell. Nou leefde zij 100 jaar eerder, dus voor de eerste feministische stroming, maar wat te denken van J.K. Rowling die op advies van haar uitgever bewust niet haar voornaam op de kaft zette om zo een groter lezerspubliek te trekken.

De tijden dat Anoniem een vrouw was liggen achter ons. Maar toch zijn het nog vaker de verhalen van mannen dan vrouwen die gehoord en gelezen worden.

Gelukkig leven we nu in tijden dat vrouwen (althans in ons land) toegang hebben tot onderwijs, zelf een inkomen kunnen verdienen (hoewel dit inkomen nog steeds lager ligt dan het inkomen van mannen) en met een beetje geluk ook een plekje voor zichzelf kunnen creëren. En dankzij het internet, hebben we de mogelijkheid om ons gedachtegoed en onze missie te delen met de hele wereld. De tijden dat Anoniem een vrouw was liggen achter ons. Maar toch zijn het nog vaker de verhalen van mannen dan vrouwen die gehoord en gezien worden. Daarom zet ik me ervoor in om vrouwenverhalen te vangen en te delen.

Heb je een passie of een missie? Welk talent of inzicht heb jij waarmee je anderen verder kunt helpen of inspireren? Blijf niet anoniem, Geef je verhaal de ruimte.

Meer weten over Virginia Woolf bekijk dan het filmpje van School of Life