De kracht van Jane Eyre

jane eyre boek

Gisteren keek ik met mijn dochter voor de zoveelste keer naar de film Jane Eyre, naar de  wereldberoemde roman van Charlotte Brontë. Iedere keer dat ik deze film bekijk, zie ik er weer iets nieuws in en herken ik de verschillende fases in haar heldinnenreis. Wat me vooral opvalt aan Jane Eyre is juist haar onopvallendheid.  Waar de meeste heldinnen in verhalen en op het witte doek schoonheden zijn, is Jane heel alledaags, een grijze muis. Haar rijkdom schuilt van binnen en is slechts toegankelijk voor hen die haar op waarde weten te schatten.

Wat heeft dat te maken met de foto hiernaast zul je je misschien afvragen. Waarop je de voeten van Dorothy – uit the Wizard of Oz – ziet in haar magische rode schoenen. Jane heeft geen magische rode schoenen en moet het ook stellen zonder baljurk, gouden ring of ander hulpmiddel waarmee heldinnen vaak ‘gewapend’ aan hun reis beginnen. Wat ze echter wel gemeen hebben is het verlangen naar een andere, grotere wereld zonder muren, het land achter de horizon. Het verlangen om deze nieuwe wereld te kunnen ontdekken in alle vrijheid. Hun verhaal is als dat van ons nu: al reizend door ons eigen levensverhaal ontdekken en versterken we onze moed en de kracht om thuis te komen. Ik ken Jane nog niet zolang als Dorothy, maar deze ‘grijze muis heldin’ heeft sinds onze eerste ontmoeting, wel een heel bijzonder plekje in mijn hart.